Back to news

Експерти ІМІ обговорили ситуацію з захистом прав журналістів з представниками Ради Європи

21 липня: Рада Європи у рамках проекту «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» проводить експертний аналіз українського кримінального законодавства у сфері захисту професійної діяльності журналістів.

Цей аналіз проводиться на офіційний запит Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики на предмет відповідності стандартам Ради Європи.

18 та 19 липня 2017 року в рамках експертної місії міжнародний експерт Ради Європи Даріан Павлі та національна експертка Олександра Яновська провели низку зустрічей з організаціями громадянського суспільства, які працюють у сфері медіа, а також з представниками правоохоронних органів та суддівського корпусу, які залучені до проваджень у справах, що стосуються прав журналістів, а також представниками органів державної влади, щоб отримати всебічне бачення існуючих проблем у досліджуваній сфері.

Зокрема, експерти мали змогу поспілкуватися з ініціаторкою експертного аналізу – Вікторією Сюмар, народним депутатом України, головою Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики, а також зустрілися з представниками Національної спілки журналістів України, ГО «Інститут масової інформації», ГО «Платформа прав людини», юристом Міністерства інформаційної політики України, суддею Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, представниками Адміністрації Президента України, Головного слідчого управління Національної поліції України, а також Генеральної прокуратури України.

Зокрема, виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк та медіаюрист Роман Головенко обговорили проект змін до Кримінального кодексу в частині захисту прав журналістів, який був розроблений юристами ІМІ.  Також було обговорено основні виклики у сфері захисту прав журналістів, ситуацію з безкарністю за резонансні злочини.

“Виходимо при цьому з нашого практичного досвіду – оскільки ми системно працюємо по кейсах порушень свободи слова, щотижня комунікуємо з цього приводу з МВС, консультуємо постраждалих журналістів, наші регіональні представники також регулярно зустрічаються з місцевими слідчими і вимагають розслідувань. Внаслідок цього минулого року було розслідувано і доведено до суду 31 справу, цього року вже 13 справ”, – зазначила про це Оксана Романюк.

Презентацію експертного аналізу заплановано на осінь 2017 року.

На основі матеріалу “Ради Європи”.