Back to news

Комітет свободи слова зареєстрував проект змін до закону про реформування друкованих ЗМІ

8 червня: У зареєстрованому законопроекті № 6560, авторами якого є Вікторія Сюмар, Ольга Червакова, Олександр Сочка, Богдан Онуфрик, Григорій Шверк, Владислав Севрюков, Олена Кондратюк, Олександр Опанасенко та Федір Бендюженко (всі – члени Комітету свободи слова), зокрема передбачається внесення змін до низки статей, а саме щодо виділу редакцій з засобів масової інформації (оскільки деякі редакції діють як структурні підрозділи). Їх відповідно не можна реорганізувати чи змінити склад їх засновників. Натомість виділ передбачає створення окремої юридичної особи у тому числі на підставі рішення суду.

Зміни стосуються й надання можливості розпочати реформування тим редакціям, які не встигли це зробити у 2016 році; також, з огляду на судову практику, потреби чітко визначити підсудність таких справ; забезпечення здійснення ефективного моніторингу процесу реформування; визначення строку для укладення угоди про зміну складу засновників друкованого ЗМІ (без такої угоди неможливо завершити процес реформування); врахування різноманіття організаційно-правових форм редакцій та необхідних способів припинення редакції. Чинний закон не надає трудовому колективу інструментів впливу на засновника у випадку його бездіяльності. Зміни дозволять у судовому порядку досягати необхідного результату.

7 червня на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики голова Вікторія Сюмар повідомила про те, що робоча група при Комітеті напрацювала текст проекту закону, і запропонувала колегам його підписати, щоб якнайшвидше зареєструвати. За її словами, щоб не гальмувати реформу, цей проект можна рекомендувати відразу ухвалити за основу і в цілому.

Нагадаємо, 24 травня відбулися комітетські слухання «Реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації, досвід, перешкоди, рішення»

Варто нагадати, що 37 з 244 друкованих ЗМІ та редакцій здійснили перереєстрацію із збереженням назви, цільового призначення, мови видання, тематичної спрямованості.

Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» вступив в силу з 1 січня 2016 року. Реформа друкованих ЗМІ відповідно до закону розрахована на три роки до кінця 2018 року.

Матеріал з сайту ГО “Детектор Медіа”