Back to news

«Наші гроші. Львів» виграли суд в СБУ у справі паперових декларацій

 19 травня: Львівський окружний адміністративний суд 18 травня задовольнив позов журналістки сайту «Наші гроші. Львів» Юлії Костюк до Служби безпеки України у справі про відмову в наданні декларацій про доходи керівництва обласного управління СБУ.

Ще у 2016 році СБУ відмовилась надати копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 та 2015 рр. начальника Управління Служби Безпеки України у Івано-Франківській області Дідуха Петра Олексійовича та його заступників. Підставою для відмови було вказано те, що інформація про особу не може бути поширена без її згоди, а інформація про особовий склад СБУ, який займається оперативно-розшуковою, розвідувальною або контррозвідувальною діяльністю, відноситься до державної таємниці.

Справу розглядав суддя Андрій Гулик. Вчора суд виніс рішення про те, що дії СБУ є протиправними і зобов’язав надати копії запитуваних документів.

Нагадаємо, відповідно до ч. 7 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений. В запиті була відсутня інформація про оперативних співробітників СБУ, запитана інформація стосувалась виключно публічних осіб – керівного складу регіонального управління.

Рішення ще не вступило в дію, протягом 10 днів після отримання повного тексту рішення СБУ може подати апеляційну скаргу.

Юридичну допомогу «Наші гроші. Львів» надавав «Інститут розвитку регіональної преси», адвокатом Юлії Костюк виступав відомий медіа-юрист Юрій Ничка.