Back to news

Спільна заява медійників щодо зміни статті у кримінальному провадженні проти Віталія Шабуніна

20 січня 2018 р.: Сьогодні стало відомо, що прокуратура змінила статтю Кримінального кодексу України, за якою оголошено підозру Віталію Шабуніну, голові ГО «Центр протидії корупції». Тепер йому замість ч. 2 ст. 122 ККУ («Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження») інкримінують ч. 2 ст. 345-1 ККУ («Погроза або насильство щодо журналіста»), яка передбачає більш суворе покарання – ув’язнення строком до 5 років.

Проте на відеозаписі, де зафіксовано, як Віталій Шабунін ударив Всеволода Філімоненка, який представляється журналістом, чітко чути, що конфлікт виник з особистих причин. Шабунін – так, в агресивній формі – захистив честь та гідність жінки, співробітниці ЦПК, яку Філімоненко раніше образив. Що прямо вказує на особистий мотив, не пов’язаний з професійною діяльністю Всеволода Філімоненка.

Тому ми вважаємо безпідставним рішення прокуратури змінити статтю Кримінального кодексу України, за якою оголошено підозру Віталію Шабуніну.

Водночас ми закликаємо негайно і неупереджено розслідувати напади на колег-журналістів, пов’язані з їхньою професійною діяльністю. Звертаємо увагу на те, що жоден випадок нападу на журналістів з боку правоохоронців за 2017 рік на сьогодні не доведений до суду та не розслідуваний належним чином.  Жоден з нападників не отримав справедливого покарання. Наприклад, Юрію Крисіну, причетному до вбивства журналіста В’ячеслава Веремія, винесений вирок за статтею «Хуліганство».

Вважаємо, що такі факти свідчать про небажання влади розслідувати справи про перешкоджання професійній діяльності журналістів і в той же час про використання статей Кримінального кодексу як засобів переслідування неугодних.

Заява відкрита для підписання. Свої підписи надсилайте на адресу [email protected] 

Члени ГО «Детектор медіа» та ІМІ