Back to news

В Києві з аншлагом презентували «Межу очікування», фільм про полонених та зниклих безвісти українців

27 вересня 2017 року, Київ, кінотеатр «Україна». На великому екрані презентували документальну стрічку «Межа очікування» про полонених та зниклих безвісти людей від початку російської військової агресії проти України.

Повна зала. Побачити на власні очі та пережити разом з героями стрічки їхні історії прийшли понад 150 представників міжнародних організацій, іноземних посольств, а також журналісти, активісти та небайдужі українці.

У фільмі – справжні історії двох українських родин, те, що відбувається зовсім поруч з кожним з нас, але про що майже не говорять органи влади.

 

Автором сценарію фільму став Сергій Бібік, режисером – Станіслав Цехмістренко, оператор стрічки – Віктор Завальнюк. Зйомки картини відбулися за нашої підтримки, а саме міжнародної громадської організації Internews, та громадської організації «Інтерньюз-Україна».

«Знайти героїв для фільму було дуже складно, – ділиться режисер фільму Станіслав Цехмістренко, – багато з них відмовлялись пережити болючі спогади знову або боялись зашкодити рідним в полоні. Ми вдячні двом родинам, які погодились говорити про проблему вголос».

Тисячі людей вважаються зниклими безвісти від початку російської військової агресії проти України, сотні тіл досі не ідентифіковано, проведення пошуку на окупованій території ні українськими, ні міжнародними організаціями неможливе. Саме тому важливо говорити про такі історії, вважають творці фільму, можливо, саме це допоможе комусь знайти своїх близьких.

В основі сюжету документального фільму «Межа очікування» –  історії двох українських родин. Перша – розповідь багатодітної матері Катерини Хом’як з Луцька, чиї сини, добровольці батальйону “Айдар”, безвісти зникли у зоні АТО. Пані Катерина не вперше намагається привернути увагу до проблеми пошуку рідних:

«Я розуміла, що хтось має почати, підняти цю тему, тому і погодилась пережити весь цей біль знову, як би не було важко, – і додає, – тепер для мене всі, кого вдалось витягти «звідти» – це мої діти».

Друга – історія про життя родини кримського активіста. Андрія Щекуна викрали і катували напередодні анексії півострова. Зараз його справа знаходиться у Європейському суді з прав людини. Чоловік сподівається, що фільм стане показовим і допоможе боротись з російською агресією в Криму.

Глядачі прем’єри не стримували сліз. Історії щирої любові до найближчих людей не залишили байдужим нікого в залі. Але постали питання про те, як бути далі, як допомагати і не забувати про тих, хто досі чекає в полоні на допомогу.

«Проблема злочинів проти людини на непідконтрольних Україні територіях не нова, проте, на жаль, ми знаємо про це дуже мало, – сказав Вейн Шарп, директор Internews в Україні, під час презентації фільму – саме тому для нас важливо не мовчати, а говорити про ці історії, показувати їх без прикрас і навчитись чути болісну правду. Дуже сподіваємось, що фільм «Межа очікування» стане не лише виявленням поваги до пам’яті тих, кого вже не повернути, але й допоможе активізуватись, шукати вирішення для порятунку і захисту людей». 

Більше фотографій з заходу можна знайти тут.

Преса про нас: Відео сюжети та публікації —

UA:Перший – У Києві показали документальний фільм “Межа очікування”

5 Канал – Прем’єра фільму “Межа очікування” 

Телерадіокомпанія Чорноморська – «Межа очікування»: стрічка про полонених та зниклих безвісти

Інформаційний портал «Новинарня» – “Межа очікування”: в Києві показали фільм про долю українських полонених та зниклих безвісти на війні

Інформаційний портал «Український інтерес» – “Межа очікування”: історія полонених та зниклих безвісти