Back to news

Як тиснуть на слідство у справі Шеремета, – експертка ІМІ Оксана Романюк

24 липня: Міжнародна організація Репортери без кордонів (RSF) разом з українськими групами громадянського суспільства засудили недоліки розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. Про це йдеться у спільній заяві до річниці трагічної загибелі Павла Шеремета. Про це в ефірі Громадського радіо розповіла виконавча директорка ІМІ, представниця «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк.

Пані Романюк наголосила, що міжнародні журналістські організації продовжать тиснути на слідство аби вплинути на ефективність розслідування.

Оксана Романюк: Дії будуть відбуватися на кількох рівнях. Сьогодні всі ключові журналістські організації вийшли із заявами з приводу річниці загибелі Павла Шеремета. Ми закликаємо запросити до роботи над слідством працівників з високою кваліфікацією з Великої Британії та інших країн ЄС. Ця вимога підтримується міжнародними організаціями. Закликаємо прозоро звітувати про перебіг розслідування.

🔴 Ми би хотіли, щоб представників міжнародних журналістських організацій долучили до слідчої групи, щоб вони мали доступ до матеріалів справи. Це не передбачено КПК, але це дало би нам змогу здійснювати громадський контроль.

🔴Наразі ми бачимо, що слідство є неефективним. Додаткові свідки з’явилися тільки після того, як журналісти зробили власне розслідування і зняли фільм. Це стало свідченням того, що слідство неефективне.

🔴 Зараз стоїть питання, які кроки зробить держава, аби слідство стало ефективним і публічним.

🔴Перше: публічний тиск на рівні міжнародних організацій та українських журналістів.

🔴Друге: непублічна робота. Ми плануємо продовжувати комунікацію з МВС, вимагаємо, щоб вони запросили міжнародних слідчих.

🔴Всі засоби впливу треба залучати. У тому числі і комітет по свободі слова. Журналістська спільнота має солідаризуватися.

Повна версія розмови знаходиться тут.