Адвокасі та юридична підтримка

Не зважаючи на покращення ситуації зі свободою слова в Україні, права журналістів все ще знаходяться під загрозою. Партнери Internews в Україні постійно надають правову підтримку та проводять адвокаційні кампанії з метою захисту прав журналістів на доступ до інформації, а також захист права на вільне створення, редагування та публікацію новин. Завдяки підтримці з боку проекту «У-Медіа» партнери Internews надають якісну підтримку, що допомагає захистити журналістів, редакторів та громадян.

Highlights

  • Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) провели «гарячу лінію» для надання консультацій журналістам під час місцевих виборів в жовтні 2015 року. Журналістам було надано 69 юридичних консультацій. Найпоширеніші питання: підкуп голосів виборців; загальні виборчі порушення; згадування кандидатів; присутність правоохоронних органів на виборчих дільницях; а також права журналістів щодо перебування на виборчих дільницях у день виборів та під час підрахунку голосів.

  • На додаток до «гарячої лінії» ІРРП надає правову підтримку журналістам, представляючи їх в суді. З жовтня 2015 р. по березень 2016 р. адвокати ІРРП надали підтримку журналістам у 227 випадках. Юристи ІРРП надали 450 усних консультацій на громадських засадах (телефоном та очно); виграли 6 судових справ від імені своїх медіа клієнтів; і представили дві заяви до Європейського суду з прав людини від імені українських журналістів.

  • Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) надає юридичну підтримку журналістам з метою покращення рівня знань та правової обізнаності. Консультації включають наступні питання: дифамація, доступ до декларацій депутатів; анонімне джерело для відеосюжетів; безпека журналістів-розслідувачів та цифрове телебачення. Команда ЦЕДЕМ створила на сайті розділ «Запитання та відповіді», де розміщує відповіді на найпоширеніші запитання стосовно правових регуляцій, а також надають інформацію та дослідження про хід медіа реформ в Україні.
    Юристи ЦЕДЕМ надають консультації онлайн медіа та телевізійним каналам, пояснюючи реформи роздержавлення та суспільного мовлення, а також розповідають про діяльність Незалежної медіа ради. ЦЕДЕМ щорічно проводить Міжнародну літню школу медіа права для юристів з України, Молдови, Грузії, Казахстану, Таджикистану, Білорусі, Вірменії, Азербайджану, Росії, Киргизстану, Польщі.

  • Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) надала 42 юридичні консультації журналістам і редакторам регіональних телекомпаній через «гарячу лінію» за період – кінець 2015 – початок 2016 рр.. Консультації стосувалися широкого кола питань, пов'язаних зі ЗМІ.

  • Юристи ЦЕДЕМ і ІРРП проводять допублікаційні експертизи матеріалів та підтримають журналістів-розслідувачів в разі судового позову, особливо в випадках, коли журналіста, який проводив розслідування корупції серед чиновників, обвинувачують в наклепі. Медіа-юристи ЦЕДЕМ та ІРРП відстежують законотворчу діяльність влади та протидіють ухваленню законів, які обмежують свободу слова.

News