Комунікації та внутрішньо переміщені особи (ВПО)

З 2014 року, коли розпочався воєнний конфлікт на сході України та було анексовано півострів Крим, близько 1.8 мільйонів українців були вимушені покинути свої домівки. За період війни, яка ще триває, було вбито понад 9,000 українських військовослужбовців і цивільних осіб. Сім’ї, що були вимушені покинути свої домівки в наслідок конфлікту або окупації, переїхали до інших регіонів країни та змушені будувати нове життя в громадах, що відрізняються від рідних. Метою проекту Internews «Вдосконалення комунікації між внутрішньо переміщеними особами та громадами, що опинилися під впливом конфлікту» є поліпшити якість та кількість корисних новин для ВПО від українського уряду та гуманітарних організацій. Проект допомагає українським медіа організаціям створювати якісний медіа-контент, який поліпшить зв'язок між місцевими та міжнародними організаціями гуманітарної допомоги та громадами вимушених переселенців. В результаті ВПО отримують вчасну допомогу, громади, що приймають переселенців, отримають збалансовані новини про їх життя та проблеми, буде налагоджена тісна співпраця та поліпшиться атмосфера розуміння між громадами та ВПО. Проект здійснюється за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади.

Highlights

  • Партнерські організації провели конкурс малих грантів для медіа, підтримавши створення 308 медіа історій (радіо – 31, друковані видання – 81, ТВ – 89, онлайн – 107), аудиторія яких становила 2.2 мільйона. Наступні питання були темами історій: свобода переміщення в зоні конфлікту, доступ до інформації та побутові проблеми переселенців, особливо людей з особливими потребами.

  • Партнер проекту провів круглі столи в 8 українських городах, що прийняли велику кількість переселенців. Організація допомагла налагодити діалог між ВПО, громадськими активістами та місцевою владою. Круглі столи в Одесі та Житомирі надихнули громади на створення громадських організацій для захисту прав ВПО на місцевому рівні.

  • Експерт з військової журналістики навчив 122 журналіста зі східних регіонів України технікам репортажу, що поліпшають рівень терпимість і розуміння, а також захищають права людей, які постраждали від конфлікту.

  • Радник з гуманітарних питань створив неформальну мережу «Комунікації з громадами» серед гуманітарних організацій. Мережа є ініціативою для обміну інформацією. Мережа також провела 86 тренінгів та надала індивідуальні консультацїї 260 представникам громадських організацій.

  • Центр досліджень соціальних перспектив Донбасу «Острів», за підтримки програми «У-Медіа», створив інформаційний розділ для переселенців на сайті «Острів». Цільова аудиторія проекту - переселенці та державні установи в Донецький та Луганський областях, що постраждали від гуманітарної кризи. Центр створив понад 400 новин та 41 аналітичну статтю, розповідаючи про виклики, з якими мають справу вимушені переселенці; юристи організації надали 60 юридичних онлайн консультацій; організація провела три онлайн конференції з метою обговорення проблем ВПО; Центр виробляв щотижневу радіо програму для національного українського радіо.

  • Короткометражні документальні фільми

    Проект «Переселенці» - це документальне кіно, що було створено суспільним мовником та показано в ефірі каналу UA: Перший. Кожен фільм розповідає унікальну історію людини, яка була вимушена покинути свій дім, про виклики, боротьбу та успіхи людини, яка намагається знайти своє місце в нових умовах. Через реальні історії людей фільми демонструють унікальність кожного випадку та заохочують до швидшого прийняття та розуміння.

    Центр зайнятості вільних людей (ЦЗВЛ), українська громадська організація, створила серію короткометражних документальних фільмів, що об’єднані назвою «Повернення», за підтримки програми «У-Медіа» та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). ЦЗВЛ сприяє працевлаштуванню та соціальній реабілітації громадян України, які у зв’язку з військовими діями втратили роботу та потребують допомоги. Цей документальний цикл – реальні історії з життя волонтерів та ветеранів АТО, які отримали важкі поранення під час бойових дій, змогли подолати зневіру та знайти себе у мирному житті.

    Ці документальні фільми виконують два завдання: розповідають історії людей, життя яких змінилося назавжди внаслідок озброєного конфлікту на Донбасі, та знайомлять громадян з унікальними викликами, що мають ВПО. Опитування та звіти демонструють, що деякі громади насторожено ставляться до ВПО, вважаючи їх тягарем, та зберігають упереджене та вороже ставлення до них. Такі проекти, як «Повернення» і «Переселенці», допомагають подолати стереотипи та сприяють проявам емпатії та налагодженню співробітництва в громадах, де живуть ВПО.

    Документальні фільми доступні на YouTube.

News