Професійний розвиток

За підтримки <em>програми «У-Медіа»</em> та технічних консультацій Internews, українські журналісти мають можливості поліпшити свої навички та підвищити професійну майстерність, маючи постійний доступ до різноманітних тренінгів і семінарів. Заходи з професійного розвитку та навчання сприяють інформованості журналістів про медіа-тренди та українське медіа законодавство. <em>«У-Медіа»</em> - це п’ятирічна програма підтримки українських медіа, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується Internews.

Highlights

  • В липні 2016 року Інтерньюз-Україна провела тренінг для журналістів та активістів із верифікації інформації та інструментів, які допомагають в цьому. Учасники навчились перевіряти правдивість фотографій і відео, аналізувати профайли в соціальних мережах, визначати точність суспільно важливої інформації та впізнавати неправдиві та проплачені матеріали.

    Нашими експертами було представлено спеціальний Посібник з верифікації.
    Коментуючи важливість цього процесу для журналістів, - Ейдан Уайт, директор Мережі етичної журналістики (МЕЖ), говорить: "Правильне розуміння фактів - головний принцип журналістики. Але медіа ведуть боротьбу за етичність, коли відбувається карколомна подія. Цей довідник допоможе репортерам залишатися вірними правді, навіть коли в онлайні лютують спекуляції."

  • Восени 2015 року Інтерньюз-Україна організувала два триденних тренінги з інфографіки та журналістики даних в Києві. 47 журналістів і редакторів з 16 редакцій та 3 медіа-організацій взяли участь в тренінгу. Учасники дізналися, як використовувати дані в історіях, як шукати інформацію на сайтах органів державної влади, а також, як використовувати інструменти для візуалізації даних.

  • Фундація «Суспільність» реалізує програму стажувань «Хаб медіа мобільності» для студентів-журналістів. Фундація відібрала 31 студента (80% жінки) серед кандидатів з 40 факультетів журналістики відомих українських університетів. Студенти проходять стажування в редакціях таких медіа, як UA: Перший, 5 канал, Громадське ТВ, Mediasapiens портал, 1+1 та радіо «Свобода». Студенти працюють в редакціях, а також беруть участь в майстер-класах таких відомих журналістів, як Андрій Куліков, Сергій Рахманін, Олена Притула та Юлія Мостова. За період однієї сесії стажування студенти створюють щонайменше 80 історій різного формату.

  • Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) у співпраці з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу (УАМБ) провела сьомий конкурс журналістики «Честь професії». З 2009 року конкурс проводився в п'яти номінаціях: кращий матеріал з громадянською позицією, краще подання резонансного матеріалу, краще журналістське розслідування, краще подання складної теми та «Надія журналістики». В 2016 року була додана нова номінація – «За людяність в нелюдяні часи».

    25 березня 2016 року Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) провела щорічну міжнародну конференцію «Нові медіа – нові можливості». Під час конференції учасники обговорили такі питання, як стратегічне дослідження медіа, популярні відео формати, Інтернет піратство, проблеми монетизації медіа, онлайн просування контенту та інші.

  • Академія української преси (АУП) організувала чотири дводенних тренінги з журналістської етики та професійних стандартів для студентів факультетів журналістики. Студенти з Маріупольського національного університету, Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського та Бердянського державного педагогічного університету брали участь в тренінгах. Валерій Іванов, президент АУП, і Володимир Мостовий, голова Комісії з журналістської етики та засновник газети «Дзеркало тижня», провели навчання студентів.

  • Інститут з розвитку регіональної преси (ІРРП) провів Сьому щорічну конференцію журналістів-розслідувачів України (28-29 листопада, 2015, Київ). Конференція під назвою «Журналістські розслідування в Україні та Європі: досягнення, проблеми та перспективи розвитку» зібрала 154 учасники з 12 країн, серед яких, крім України, Вірменія, Чеська Республіка, Естонія, Германія, Польща, Велика Британія, Данія, Киргизстан, Росія та Таджикистан. Мета конференції – надати журналістам, які мають досвід проведення розслідувань, можливість для нетворкінгу, обміну досвідом, спілкування, обговорення проблем, з якими доводиться стикатися, планування спільних ініціатив та проектів. Конференція перетворилась на міжнародній захід за підтримки програми «У-Медіа» (Internews), МФ «Відродження», данського проекту SCOOP (FUJ, IMS) та Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії.

    Закрита група ІРРП в Фейсбук, що була створена з метою спілкування між журналістами-розслідувачами в України, збільшилася до 268 учасників в минулому році. ІРРП додала 160 розслідувань до своєї бази найкращих журналістських розслідувань. Загалом, база ІРРП налічує 1200 журналістських розслідувань.

    Інститут з розвитку регіональної преси (ІРРП) провів 6-денний цикл із двох тренінгів “Управління редакцією регіонального видання” в 2016 році для редакторів та менеджерів регіональних видань. Під час тренінгів учасники отримали знання та уявлення про принципи управління медіа-підприємством, організації роботи відділів маркетингу та реклами, налаштування на читацьку аудиторію, а також навички організації та планування роботи редакції, роботи з мультимедійним контентом, залучення необхідної читацької аудиторії.

  • Інститут масової інформації (ІМІ) проводить дискусії в різних регіонах України з місцевими журналістами, обговорюючи права журналістів та професійні стандарти, а також питання джинси (прихована реклама). ІМІ також захищає права журналістів, організовуючи зустрічі з правоохоронними органами в різних містах України з метою налагодження співпраці медіа та органів влади.

  • На підставі результатів зовнішньої оцінки, що її провів Internews в 2015 році, п'яти регіональних партнерів канадської програми «Посилення впливу журналістських розслідувань в Україні», програма «У-Медіа» провела триденний інтенсивний семінар з організаційного розвитку. Мета семінару - покращити лідерські якості та професійну майстерність в області стратегічного і фінансового управління і фандрейзингу чотирьох регіональних бюро розслідувань. Семінар пройшов в Києві в грудні 2015 року.

  • Інститут масової інформації, Детектор медіа і Інститут демократії імені П. Орлика провели тренінги для журналістів з регіональних та національних медіа на тему як працювати в зонах конфлікту. Під час тренінгів обговорювали наступні теми: як використовувати захисне спорядження, як поводитися в зоні бойових дій, основи цифрової безпеки та відповідність до професійних стандартів під час висвітлення конфлікту та гуманітарної кризи на сході України.

News