Back to news

CEDEM та МКІП обговорили спільні дії щодо доступу до публічної інформації

22 грудня, Укрінформ, Київ – ГО «Центр демократії та верховенства права» (CEDEM) провів дискусію щодо доступу до публічної інформації на тему «Діяльність Міністерства культури та інформаційної політики у сфері доступу до публічної інформації у 2021 році та плани на 2022 рік». Захід відбувся за підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA).

 Основні висновки:

• Заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко розглянув ключові заходи свого міністерства щодо доступу до публічної інформації у 2021 році, пов’язані з прийняттям конвенції Тромсо. Створено міждержавну експертну групу для адаптації конвенції Тромсо до українського законодавства та реалій. До складу цієї групи входили відповідні громадські організації та парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

• Начальник управління доступу до інформації Міністерства культури та інформаційної політики Ганна Красноступ розповіла, як Міністерство за сприяння CEDEM навчало своїх співробітників процедурам подання відповідей на публічні інформаційні запити. Міністерство запустило на своєму сайті спеціальний розділ щодо доступу до публічної інформації. За словами Красноступ, міністерство продовжує вивчати передовий досвід країн-членів ЄС щодо подолання порушень доступу до публічної інформації та забезпечення узгодженості законодавства ЄС та України.

• Директорка Лабораторії цифрової безпеки Віта Володовська повідомила, що зміни до закону «Про доступ до публічної інформації» будуть обговорені профільним комітетом Верховної Ради у січні-лютому 2022 року. Зміни регулюватимуть доступ до відкритих даних та доступ громадян до засідань уряду.

• Тамара Олексіюк, юристка CEDEM, зазначила, що 30% запитів до Омбудсмена України стосуються доступу до публічної інформації.

• Ігор Розкладай, заступник директора CEDEM, закликав до проведення інформаційної кампанії щодо доступу до публічної інформації, включаючи навчання громадян щодо отримання інформації з відкритих джерел, а також навчання держслужбовців щодо якісного реагування на інформаційні запити.

 

 

Фото: Thisis Engineering Raeng on Unsplash