Back to news

Дебати фіналістів на посаду голови правління Cуспільного мовлення

19 квітня – дебати кандидатів на посаду голови правління суспільного мовника були організовані Радою Європи, ГО «Реанімаційний пакет реформ», Центр демократії та верховенства права за інформаційної підтримки UA: Суспільне та ГО «Детектор Медіа» в академії UA:Суспільне, вул. Хрещатик, 26.

Раніше, 16 квітня – Наглядова рада UA:Суспільне проголосувала на своєму засіданні за участь кандидатів у другому турі конкурсу на посаду голови правління UA:Суспільне. Відповідно до положень UA:Суспільне, кандидатам потрібно було принаймні чотири голоси від членів наглядової ради для участі у другому турі конкурсу. За результатами голосування 16 квітня чотири кандидати потраплять до другого туру.

Кандидатами стали:

1. Віталій Докаленко (4 голоси «за» і 10 «проти»); член Державної ради підтримки кінематографії, колишній директор телеканалу “Тоніс” (за часів Януковича), працював генеральним продюсером Радіо “Вести” у 2016 році.

2. Оксана Цибуля (9 голосів «за» та 4 «проти»); колишня продюсерка регіональної філії UA:Дніпро.

3. Микола Чернотицький (11 голосів «за» і 2 «проти»); член правління UA:Суспільне, виконувач обов’язків керівника UA:Суспільне за відсутності Зураба Аласанії.

4. Андрій Шаповалов (10 голосів «за» і 4 «проти»); колишній менеджер регіональної філії UA:Луганськ.

 

Основні висновки з дебатів:

Стен Ньорлов, керівник Офісу Ради Європи в Україні, у своєму вступному слові підкреслив важливість справді незалежного суспільного мовника для подальшої розбудови демократії, особливо коли інфодемія та дезінформація стають новими явищами, з якими потрібно впоратися. Ньорлов підкреслив, що політичний нейтралітет членів правління UA:Суспільне має вирішальне значення для побудови міцної інституції, а також незалежність рішень наглядової ради є обов’язковою умовою для суспільного мовника.

• Микита Потураєв, голова парламентського комітету з гуманітарної та інформаційної політики, визнав, що реформа суспільного мовлення, очолювана нинішнім головою правління Зурабам Аласанією, досягла значного прогресу, незважаючи на звинувачення в низькому рейтингу. Сталий розвиток – наступний крок, на думку Потураєва. Він висловив сподівання, що закон про суспільне мовлення незабаром буде внесений парламентом із змінами, які передбачають нову модель фінансування, яка забезпечить суспільному мовнику певний захист від втручання парламенту в обсягах, що виділяються UA:Суспільне з державного бюджету.

Дебати (модератор Андрій Кулаков, програмний директор Інтерньюз-Україна):

• Віталій Докаленко: регіональне суспільне мовлення є пріоритетом; запуск каналу новин UA:24; немає чіткої відповіді на питання щодо фінансового забезпечення цього національного інформаційного ресурсу.

• Оксана Цибуля: дослідження аудиторії з метою коригування потреб рекламодавців та медіа-клієнтів; впровадження нової моделі фінансування; поєднання інформаційного та розважального контенту на різних платформах.

• Микола Чернотицький: розробка пріоритетних напрямків цифрової платформи, включаючи подкасти для радіо, та збільшення фінансування регіональних філій та розвиток мережі кореспондентів на гіперлокальному рівні; нещодавно отримав ступінь MBA в Київській школі економіки.

• Андрій Шаповалов: регіональне мовлення є пріоритетом; децентралізація UA:Суспільне; справедлива система оплати праці; реформа системи управління в UA:Суспільне; UA: Культура повинна стати ресурсом культурного розвитку українців; BBC є прикладом побудови суспільного мовника.

 

Більше на Фейсбук сторінці Ради Європи.

 

Photo: Суспільне мовлення