Back to news

Детектор медіа дослідив висвітлення національними телеканалами “Pandora Papers”

5 жовтня – Детектор медіа опублікував оцінку того, як найпопулярніші телеканали висвітлювали трансляцію розслідувального фільму агенції «Слідство.Інфо» «Офшор 95» про зв’язки між президентом Володимиром Зеленським та підприємствами, що працюють через офшорні компанії. “Слідство.Інфо” розкрило документи, які свідчать про те, що Зеленський мав нерозкриті акції в офшорній компанії, яку він таємно передав своєму другу за кілька тижнів до перемоги на президентських виборах 2019 року. Витік документів є частиною 11,9 мільйонів файлів міжнародного розслідування Pandora Papers, до якого входять від електронних листів до банківських виписок, установчих документів та реєстрів акціонерів 14 компаній, які надають офшорні послуги.

Цей витік файлів став доступний для Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), що знаходиться у Вашингтоні. Тридцять п’ять  теперішніх чи колишніх світових лідерів та понад 300 інших державних службовців по всьому світу, які володіли активами в податкових гаванях або через них, зазначені у документах.

 Основні висновки моніторингу Детектора медіа:

• На телеканалах ICTV та СТБ, що належать StarLightMedia олігарха Віктору Пінчуку, не згадувалося про розслідування «Слідства.Інфо» у їхніх вечірніх новинах на початку жовтня. У коментарях для Детектора медіа керівники відділів новин обох каналів сказали, що не висвітлюють цю проблему «через відсутність протилежної точки зору», а «замість цього висвітлювались більш цікаві теми».

• Телеканал “Україна”, що належить олігарху Рінату Ахметову, зосередився на міжнародному вимірі розслідування. Згадуючи роль Зеленського, журналісти телеканалу замість того, щоб розповісти про суть історії, надали лише захисні коментарі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової та радника Офісу президента Михайла Подоляка. “Оскільки коментарі Венедіктової та Подоляка були подані поза контекстом, без інформації про реальну історію Зеленського, глядачі не змогли зрозуміти, що ці коментарі насправді маніпулятивні”, – пише Детектор медіа.

• Телеканал “Інтер”, що належить олігарху Дмитру Фірташу та Сергію Льовочкіну (колишній голова адміністрації президента Януковича), дуже коротко згадував авторів розслідування («Слідство.Інфо»), але висвітлення цього питання було неясним.

• Телеканал «1+1», що належить олігарху Ігорю Коломойському (представлений у Pandora Papers), висвітлював розслідування, просто згадуючи Коломойського як одного з багатьох олігархів, названих у документах. Журналісти не висвітлювали особливої ​​ролі Коломойського у розслідуванні Pandora Papers і надали захисні коментарі Михайла Подоляка, який сказав, що “за часів Януковича кожен мав [використовувати офшорні компанії] для захисту свого бізнесу”.

• «Перший незалежний» телеканал, що належить проросійському політику Віктору Медведчуку, коротко висвітлював розслідування, ігноруючи подробиці, але зосереджуючись на звинуваченнях на адресу Зеленського.

• 5-й канал, який належить колишньому президенту Петру Порошенку, зосередився на результатах розслідування, зробивши це головною темою новин, не згадуючи про результати аналогічного розслідування «Слідства.Інфо» у 2016 році, яке розкрило офшорний бізнес тодішнього президента Порошенка.

• Суспільне детально висвітлювало цю історію та згадувало розслідування Порошенка «Слідства.Інфо» у 2016 році. Суспільне – єдиний телеканал з тих, хто пройшов моніторинг, який звернувся за коментарями до тих, кого названо у документах. За словами експертів Детектора медіа Зої Красовської та Отара Довженка, “висвітлення сюжету Суспільним мовником довело, що телеканал не виконував жодних вказівок Офісу президента”.

 Більше на  сайті Детектора медіа.

Photo credit: Possessed Photography on Unsplash