Back to news

Детектор медіа запитує: “Кому Суспільне не дає спокою?”

5 жовтня – У своїй статті “Кому Суспільне не дає спокою?”, директорка Детектор медіа Галина Петренко підсумувала останні випробування та труднощі Суспільного мовника України. Петренко розмірковувала над питанням, чому в уряді є люди, які скаржаться на низький рейтинг телеканалу, позиціонуючи себе так, щоб уряд взяв під контроль мовлення.

Петренко розповіла про нещодавній скандал, який вибухнув після того, як «UA: Перший» показав прем’єру свого нового соціального ток-шоу «По-людськи», програми, яка зосереджена на вирішенні складних соціальних питань. Програма була передана зовнішньому продюсерській компанії Ivory Films через відкритий конкурс. Після першої трансляції керівництво «UA: Перший» отримало лист від Вероніки Крижної про те, що вона володіє авторськими правами на заголовок та концепцію шоу і вимагає від «UA: Перший» припинити трансляцію “По-людськи”. Наглядова рада НСТУ виявила, що Крижна є співвласницею бізнесу з виробництва фільмів разом з Артемом Колюбаєвим (головою Ради Державної підтримки України у сфері кіномистецтва) та Андрієм Єрмаком (керівником апарату Офісу президента). Крижна – перукарка, яка зареєструвала свою компанію з виробництва фільмів після червня 2021 року, і вона зареєструвала авторські права на назву та концепцію «По-людськи» 13 серпня, через три дні після затвердження назви робочою групою «UA: Перший» на внутрішньому засіданні. StarLightMedia та 1+1 змагалися за програму «UA: Перший», але програли «Ivory Films».

Петренко писала, що багато представників ринку комерційних медіа та чинна влада публічно наголошують на низькому рейтингу телеканалу UA: Перший, щоб знецінити всю корпорацію НСТУ. Вона каже, що це несправедливо, оскільки Українське радіо, яке є частиною цифрової платформи Суспільного та НСТУ, наприклад, успішно залучало широку аудиторію.

За словами Петренко, НСТУ на порозі важливих змін у новому законопроекті № 2576 “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України” (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України) зареєстрований у парламенті у грудні 2019 року та включений до порядку денного парламенту у вересні 2021 року). Законопроєкт містить положення, які вимагають від НСТУ передавати виробництво контенту на аутсорсинг комерційним студіям. Оскільки багато нинішніх державних службовців пов’язані з провідними медіахолдингами, які, у свою чергу, належать олігархам, існує ризик, що уряд запровадить механізми контролю над суспільним мовником. Зобов’язавши НСТУ виділяти свої кошти на передачу аутсорсингу виробництва контенту комерційним студіям, чиновники, пов’язані з цими студіями, почнуть отримувати контроль над державним мовником, пише Петренко. Вона висловила сподівання, що цього не станеться після прийняття закону, оскільки наглядова та правляча рада НСТУ професійно керують мовником.

Більше на сайті ГО «Детектор медіа». 

Фото: Фейсбук сторінка Суспільного