Back to news

ГО «Детектор медіа» презентувала онлайн-курс «Новинна грамотність»

26 вересня громадська організація «Детектор медіа» презентувала онлайн-курс «Новинна грамотність», розрахований на широку аудиторію.

Курс є безкоштовним і доступним в мережі. Він має просвітницьку мету і  покликаний покращити медіаграмотніть українців в умовах воєнного конфлікту. Цей онлайн-курс стане в нагоді як студентам та викладачам факультетів журналістики й медіапедагогам, так і загалом усім, кому цікава тема медіа.

«Новинна грамотність» складається з 11 модулів, в яких експерти просто та цікаво розповідають, що таке новина, якими є джерела новин та критерії перетворення подій на новинні приводи. Автори пояснюють, як створюються новини, які в цій сфері існують усталені професійні стандарти і з які етичні дилеми постають перед журналістами-новинарями.

Крім того, з курсу можна дізнатися, як ЗМІ можуть маніпулювати  суспільною думкою через новини, яким чином відрізнити замовний матеріал і що таке мова ворожнечі. Окрему увагу розробники курсу приділили основним медіавласникам в Україні, небезпеці замовчування певних тем, а також виклику останніх років – соціальним мережам, які суттєво змінюють сприйняття новин їхньою аудиторією.

Серед авторів посібника – Діана Дуцик, Маргарита Чорнокондратенко, Алла Федорина, Наталя Стеблина, Ірина Виртосу, Тарас Назарук, Наталія Виговська, Зоя Красовська.

Онлайн-курс вийшов під загальною редакцією Діани Дуцик та Дарії Тарадай.

«Ідея створити такий курс виникла тому, що ми перебуваємо у надскладному становищі, в нашій країні йде інформаційна війна, — зазначила Діана Дуцик, виконавча директорка ГО «Детектор медіа», викладачка Могилянської школи журналістики. — Ми розглядаємо медіаграмотність як ефективний інструмент протидії пропаганді, адже саме критичне сприйняття допомагає людям  фільтрувати інформаційні потоки з медіа. Чому ми вирішили зробити курс саме з новинної грамотності? За різними соціологічними опитуваннями приблизно 80% українців продовжують отримувати важливу суспільно-політичну інформацію з новин телеканалів. Моніторинги “Детектора медіа” демонструють падіння якості новин, кількість маніпуляцій зростає в періоди політичної активності. Ми вирішили розповісти широкій громадськості, як створюються новини, показати журналістську кухню цього процесу й пояснити, якими мають бути ці новини, які є стандарти і в який спосіб наші ЗМІ їх порушують».

Голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова висловила сподівання, що з курсу «Новинна грамотність» люди, які починають свій шлях у журналістиці або хочуть дізнатися про способи маніпуляцій в медіа, отримають багато важливої і корисної інформації.

Курс «Новинна грамотність» містить велику кількість інфографіки та актуальні приклади з українських ЗМІ. Дизайнером онлайн-курсу стала Яна Добрянська.

Розміщений онлайн-курс «Новинна грамотність» на сайті «Відеотека» за цим посиланням.

Посібник розроблений за нашої підтримки.

Нагадаємо, минулого року ГО «Детектор медіа» презентувала перший сучасний онлайн-посібник з медіаграмотності для підлітків «МедіаДрайвер». Він є інноваційним освітнім проектом, основна мета якого − навчити підлітків орієнтуватися у світі медіа та критично сприймати інформацію, яку вони отримують з різних медіаканалів. Інтерактивний посібник складається з 16 мультимедійних тематичних розділів з елементами гейміфікації. Кожний розділ супроводжується тестом для оцінки засвоєних знань.

Джерело: Media Sapiens