Back to news

IMI назвав Білий список: 10 медіа досягли високих професійних стандартів

29 вересня – ГО «Інститут масової інформації» (IMI) оголосила результати другого етапу свого моніторингу професійних стандартів онлайн -медіа у 2021 році. Десять засобів масової інформації були включені до Білого списку IMI: Суспільне, Громадське, Liga, Українська правда, Укрінформ, Радіо Свобода, Дзеркало тижня, НВ, Еспресо та Бабель.

IMI проводив своє дослідження у два етапи. На першому етапі IMI на основі попереднього моніторингу відібрав 50 популярних українських онлайн-медіа та оцінив їх на наявність маніпуляцій, підробок та чорного піару. На другому етапі ЗМІ, які пройшли перший етап, були проаналізовані на предмет професійних стандартів збалансованості, достовірності та відокремлення фактів від коментарів, а також рівня сексизму та мови ворожнечі. Також враховувалася редакційна прозорість – наявність контактів на вебсайті, редакційна політика та джерела фінансування.

Середній рівень дотримання професійних стандартів десяти ЗМІ, включених у Білий список, склав 96%.

Ідея проєкту IMI Whitelists була заснована на подібних міжнародних ініціативах, які проводили UnitedforNews, Journalism Trust Initiative та Internews. Методологія дослідження доступна за цим посиланням. Це дослідження стало можливим за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», який реалізує Internews.

 

Більше на сайті ІМІ.

Графіка: ІМІ