Back to news

Мінінформполітики назвало сім наративів, які використовує Кремль у війні проти України

13 червня: Про це йшлося на круглому столі, присвяченому гібридній війні Росії проти України, повідомляє заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін у Facebook.

«Це, звичайно, не вичерпний перелік, але найбільш поширені та чутливі тези», – зазначив він.

1. «Як погано жити в Україні».Політична і економічна криза. Протести, політичні скандали та заяви Опоблоку чи проросійської опозиції, «неминуче падіння влади Порошенка». Захід «втомився від України»: сюжети про небажання Заходу допомагати Україні, про скорочення або припинення допомоги, або про «розчарування» щодо реформ чи самої України. Енергетична криза в Україні. Сюжети про проблеми з вугіллям, газом, АЕС, ТЕС, ТЕЦ, про збитки від блокади, про підвищення тарифів на ЖКХ. Негативні сюжети, які стосуються безвізового режиму Україна-ЄС. «Обман», «всеодно на кордоні треба мати купу документів», «зубожіння українців», «немає грошей на ту Європу», тощо. МВФ та Україна. Будь-які негативні сюжети: «кабала», «МВФ не дасть гроші», «гроші вкрали».

2. «Відміна санкцій проти Росії». Зняття санкцій з РФ. Коментарі чи заяви стосовно «зняття санкцій найближчим часом», або про «втомленість Заходу від санкцій» чи «небажання країн Заходу продовжувати санкції».

3. «Дискредитація ЗСУ». «ЗСУ обстріляли Донбас», сюжети про «військові злочини ЗСУ», про «іноземних найманців та інструкторів в ЗСУ», про «шалені втрати» чи «пияцтво». Заяви Росії, терористів чи будь-кого іншого про «небажання Києва виконувати Мінські угоди», про зрив Мінських угод, коментарі щодо роботи СММ ОБСЄ, тощо.

4. «Україна відмовляється від Донбасу». Київ відмовився від Донбасу або втрачає його. Усі заяви стосовно того, що нібито «Київ робить все, щоб втратити Донбас». Київ знищує Донбас. Геноцид Донбасу, економічна блокада, торгова блокада, невиплата пенсій та соцвидатків в ОРДЛО, тощо. Заяви ватажків терористів. Будь-які висловлювання терористів стосовно України та окупованих територій.

5. «КримНАШ». Заяви РФ та окупаційної «влади». Криму щодо півострова. Неймовірне «покращення» після анексії

6. «Україна підтримує терроризм». Зв’язок України з ісламістами. «Підготовка в Україні ісламістів для війни в Сирії», «передача зброї ісламістам», «ісламістські батальйони на Донбасі», тощо. Українські диверсанти в Криму, Донбасі чи в РФ, підготовка диверсій, терористи, терористичні акти. Зв’язок України з ісламістами.

7. «Україна – радикальна». Сюжети про «розгул радикалів, неонацистів, націоналістів, фашистів, вандалів» тощо. Будь-які сюжети про утиски російської мови або російськомовних в Україні. Русофобія Києва, ненависть до всього російського, спроби переписати історію, зневага до спільного минулого та перемоги над нацизмом.

Нагадаємо, 31 травня міністр інформаційної політики України Юрій Стець написав заяву про відставку з посади за станом здоров’я. Про це «Детектору медіа» стало відомо з власних джерел у Міністерстві інформаційної політики. Юрій Стець підтвердив «Детектору медіа» цю інформацію.

В своїй офіційній заяві Міністерство інформаційної політики України повідомило, що 31 травня міністр інформаційної політики Юрій Стець передав заяву про відставку голові Верховної Ради України Андрію Парубію. Функції виконуючого обов’язки міністра інформаційної політики на час перебування міністра в лікарні покладені на першу заступницю міністра Еміне Джапарову.