Back to news

Сім національних телеканалів транслювали фільм за запитом Офісу президента

24-25 вересня- Отримавши вказівку від Офісу президента, сім національних телекомпаній транслювали 55-хвилинний фільм під назвою 30 років незалежності. За лаштунками. У фокусі фільма – Андрій Єрмак, керівник апарату Офісу президента, та Кирило Тимошенко, заступник Єрмака, та як вони підготували святкування 30 -ї річниці незалежності України 24 серпня цього року. Його транслювали 24 вересня на каналах ICTV, Інтер, Україна 24, Дом, 1 + 1 та Україна, а на UA: Перший – 25 вересня.

ГО «Детектор медіа» повідомила, що Ірина Побєдоносцева, директорка з інформаційної політики Офісу президента, звернулася до національних телекомпаній з проханням показати цей фільм. У відповідь на прохання прокоментувати, вона відповіла, що перебуває на лікарняному. “Детектор медіа” подав офіційний запит до Офісу президента щодо інформації про те, хто продюсував та фінансував цей фільм та які умови супроводжували запит чи вказівку національним телекомпаніям про трансляцію фільму. Відповіді поки що не надійшло.

27 вересня головний редактор Детектора медіа Отар Довженко опублікував статтю Як у старі часи. Центральні канали хором показали піар-фільм Офісу президента. Довженко написав, що фільм «30 років незалежності. За лаштунками» – продукт піар-служби, а отже піар. Він написав, що мета фільму – покращити імідж не самого президента, а Офісу президента.

Не зовсім зрозуміло, хто продюсував і оплатив фільм, тому що єдиний кредит, наданий наприкінці фільму, був “А. Нестеренко, приватний підприємець». За кількома джерелами, це Андрій Нестеренко, який був головним режисером параду до 30-річчя. Hromadske.ua повідомило, що фільм продюсував заступник керівника апарату Офісу президента Кирило Тимошенко, який випадково з’являється в ньому дев’ять разів (навіть частіше, ніж керівник апарату президента Єрмак).

Довженко висловив розчарування, що UA: Перший потрапив до семи телеканалів, “які погодилися брати участь у цій піар -акції”, і порівняв ситуацію з діями телеканалів 20 років тому, коли влада давала вказівки ЗМІ, який контент транслювати. Довженко сказав, що факт трансляції цього фільму в парі з телеканалами, що належать олігархам, на вимогу Офісу президента, може зменшити аудиторію, міжнародних донорів та інші види підтримки Суспільному.

Юрій Макаров, головний редактор телеканалу UA: Перший, сказав Детектору медіа, що Офіс президента запропонував йому транслювати фільм і що це було його власне рішення погодитися з цим.

 

Photo credit: Erik Mclean on Unsplash