Back to news

Верховна Рада направила законопроєкт «Про медіа» на повторне перше читання

19 травня: Верховна Рада відправила до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на повторне перше читання законопроєкт №2693 “Про медіа”.

Пропозицію про направлення до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики для підготовки на повторне перше читання законопроєкту №2693 “Про медіа” підтримали 278 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Стосовно цього законопроєкту було багато дискусій. Ми отримали десятки звернень представників індустрії, мали триденну відеоконференцію з Радою Європи. Наразі багато потрібно структурних доповнень. Тому краще відправити на повторне перше читання. Вони стосуються як повноважень Національної ради, так і регулювання онлайн-медіа і приведення багатьох положень, в тому числі мовлення громад, до правил Європейської директиви про аудіовізуальні медіа”, – зазначив голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Депутат додав, що під час обговорення законопроєкту було багато заперечень стосовно введення такого поняття як “мова ворожнечі”.

“Минулого тижня парламент Франції ухвалив закон, за яким вводиться регулювання мови ворожнечі, мови тероризму, у тому числі в онлайн-медіа, і зобов’язання прибирати з онлайн-платформ, таких як YouTube, Facebook мову ворожнечі, інакше штраф 1 млн 250 тис. євро. Тому дискусія відкрита, запрошую всіх до неї в цьому питанні. Ми творимо з європейцями разом ці закони”, – сказав Ткаченко.

Крім того, для суб’єктів у сфері медіасервісів на замовлення пропонують встановити 25-відсоткову квоту програм, виконаних державною мовою. Для нелінійних медіа планують також впровадити вимогу не менше 30 % європейського продукту (що включає й українські програми) від загального обсягу програм.

За матеріалами: Укрінформу та Детектор Медіа.