Back to news

Журналістам пропонується перед спілкуванням зі звільненими з полону заручниками пройти інструктаж

5 січня 2018 р.: Офіс Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО запропонував представникам ЗМІ проведення індивідуальних інструктажів, щоб спілкування з людьми, які ще донедавна перебували в полоні, було максимально коректним і водночас інформативним.

Журналістам пропонується перед спілкуванням зі звільненими з полону заручниками пройти інструктаж. Про це повідомив кореспондент Укрінформу.

Модераторка інструктажу «Стан звільнених з полону військовослужбовців та цивільних осіб: Особливості висвітлення теми у ЗМІ» Наталія Зарецька закликала журналістів тимчасово припинити брати інтерв’ю у звільнених з полону заручників через відмови окремих звільнених проходити лікування під посиленою увагою медіа.

«Така увага може бути сприйнята людиною, яка перебувала в ізоляції, як тиск. І по суті ми змушені констатувати, що люди після звільнення з полону опинилися під тиском медіа і під тиском громадської уваги. У нас є кілька випадків відмови від лікування, причому від людей, яким показано стаціонарне лікування, саме з цієї причини», – наголосила вона.

За словами пані Зарецької, звільненим з полону потрібно близько місяця, щоб зорієнтуватися та відчути власний стан, адаптуватись до інформації, якої ці люди були позбавлені, перебуваючи у полоні.

«Має бути розуміння відповідальності, делікатності. Ви маєте пам’ятати, що насправді з такими людьми дуже важко оцінити межу, коли ви починаєте розмовою людину травмувати, а коли цього ще не відбувається», – додала фахівчиня.

Також медійників закликають припинити проведення інтерв’ю на базі медичних закладів, оскільки це травмує звільнених заручників, морально не готових до розмови зі ЗМІ.

Нагадаємо, у середу, 27 грудня, із полону ОРДЛО звільнили 73 українці. Україна передала бойовикам 233 особи.

Оригінал статті тут.

Фото: ТСН.