Журналістські розслідування

«Посилення впливу журналістських розслідувань в Україні» (SIRU) – це трирічний проект (початок – 2014 р.), що його виконує Internews за підтримки Уряду Канади. Мета проекту - покращити професійну майстерність журналістів-розслідувачів для створення телевізійної програми національного рівня, в якій піднімаються суспільно важливі теми – ефективне врядування, економічний розвиток, охорона навколишнього середовища і соціальна справедливість. Internews працює з провідними агенціями журналістських розслідувань по всій Україні. Мета - випуск щотижневої телевізійної програми «Слідство.Інфо» та професійний розвиток журналістів для випуску ТВ репортажів шляхом навчання журналістів на щорічних тренінгах, що їх проводять спеціалісти відділу журналістських розслідувань Канадської телерадіомовної корпорації. В рамках проекту щороку відбуваються тренінги з медіа законодавства, під час яких журналістів навчають створювати точні сюжети, які не стануть причиною судових позовів. Hromadske.ua – головний партнер і продюсер телевізійної програми. Hromadske.ua – це незалежне онлайн медіа, що було створено і зараз керується відомими та поважними українськими журналістами. Internews працює з командою Слідство.Інфо, а також ще з 4 агенціями журналістських розслідувань: Центр журналістських розслідувань (Крим), Рівненське агентство журналістських розслідувань, Миколаївський центр журналістських розслідувань і Бюро журналістських розслідувань «Свідомо». Вони разом створюють програму «Слідство.Інфо», що представляє гострі розслідування на найактуальніші для суспільства теми в критичний для України час. Медіа юристи Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) проводять допублікаційну експертизу сюжетів з метою зниження правових рисків, а також допомагають журналістам із доступом до публічної інформації. Програма «Слідство.Інфо» виходить онлайн на Hromadske.ua (YouTube), на каналі суспільного мовника UA:Перший, на каналі «Канал 24» (національний канал, що працює у Львові), а також на YouTube і Фейсбуці. Незалежна асоціація телерадіомовників, партнер Internews, домовилась зі своїми членами про трансляцію програми «Слідство.Інфо», таким чином регіональна аудиторія програми збільшилась. В результаті, програму погодились транслювати один національний онлайн мовник і 17 місцевих мовників (аналогове, кабельне й онлайн телебачення) з 14 регіонів. Проект здійснюється за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади.

Highlights

  • Влітку 2016 року журналісти «Слідство.Інфо» отримали декілька професійних нагород. Олена Козаченко стала переможцем конкурсу професійної журналістики «Честь професії 2016» в номінації «Краще подання резонансного матеріалу» із роботою «Одеська мУтниця». Олена Козаченко і Юрій Горбач (Рівненське агентство журналістських розслідувань) стали переможцями Національної щорічної премії журналістських розслідувань та спеціальних репортажів в номінації «Конкурс молодих журналістів-розслідувачів».
    Дмитро Гнап, Олександр Курбатов і Олександр Гуменюк, журналісти «Слідство.Інфо», також були серед номінантів Національної щорічної премії журналістських розслідувань та спеціальних репортажів.

  • Рівненське агентство журналістських розслідувань було обрано для участі в річній програмі Ukraine Media Partnership Program (UMPP), що фінансується департаментом США і виконується IREX. Шість журналістів і редакторів з Рівненського агентства відвідають з навчальним візитом The Lens, неприбутковий центр журналістських розслідувань в Новому Орлеані, а також відвідають Конференцію для журналістів-розслідувачів і редакторів у Феніксі. Журналісти й редактори The Lens, у свою чергу, відвідають Рівненську агенцію.

News